Изработване на шини за бруксизъм

Какво представлява бруксизмът?

Бруксизмът всъщност представлява неосъзнатото пристискане на зъби най-често по време на сън. Също така се наблюдава схващане на челюстта не само по време на сън, а и когато човекът е концентриран. Проявява се както при възрастни, така и при деца. За съжаление в България бруксизмът не е популярен сред повечето хора и докато страдащият стигне до диагностициране, може да мине доста време. Добрата новина е, че има лечение за тази диагноза.

Смята се, че бруксизмът се появява на нервна основа. Последствията от него могат да създадат сериозни орални проблеми за всеки един човек. Именно затова, консултацията със специалист е много наложителна.

Повишеният стрес и безпокойство са най-честите причини за това заболяване. Първоначално човек може да е наясно какво прави (ако спи), но с течение на времето самата физическа активност се превръща в навик. Тъй като тези навици се активират сами, те се превръщат в изключително трудни за прекратяване.

Най-честите симптоми са възпалени мускули и стави, възпалени зъби, тъпо главоболие и неспокоен сън. Последствията са болезнени и изморяващи, а също така и със сериозно влияние върху външния вид. Сред тях попадат силни болки в челюстта, изтъркани и счупени зъби, а в някои случаи се наблюдава и загуба на слуха. При установяване на някои от тези симптоми пациентите трябва незабавно да се консултират със специалисти, които ще ги насочат към най-точното решение според конкретния случай. Бързата консълтация със стоматолог е много важно, за да се избегне утежняването на този проблем.

Обикновено се препоръчва изработката на специална шина - шини за бруксизъм, която предпазва триенето на зъбите, най-вече когато пациентът спи . Дори и да не знаете, че страдате от бруксизъм, зъболекарят ви може да разпознае болестта по изтритите кътници и пломби. В случай, че бруксизмът е повредил зъбите ви, може да се наложи зъболекарят ви да постави коронки на необходимите места.


 

Odoo text and image block