Екстракция на зъб


Причини за издърпване на зъбите

Постоянните зъби са предназначени да издържат цял живот, но има редица причини, поради които може да е необходимо вадене на зъб. Често тези включват зъб, който е прекалено зле повреден, от травма или гниене, за да бъде ремонтиран. 

Понякога зъболекарите издърпват зъбите, за да подготвят устата за ортодонтия. Целта на ортодонтията е подравняване на зъбите, което може да не е възможно, ако зъбите ви са твърде големи за устата. По същия начин, ако един зъб не може да пробие венците, защото няма място в устата за него, вашият зъболекар може да препоръча да го издърпате.

Друга главна причина за вадене на зъб е инфекция. Ако зъбното гниене или увреждането се простира до целулозата - в центъра на зъба, съдържащ нерви и кръвоносни съдове - бактериите в устата могат да влязат в целулозата, което води до инфекция. Често това може да бъде коригирано с терапията с кореновите канали (RCT), но ако инфекцията е толкова тежка, че антибиотиците или RCT не я излекуват, може да е необходима екстракция, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Ако имунната Ви система е нестабилна поради някаква причина, дори рискът от инфекция в определен зъб може да е достатъчна причина да издърпате зъба.

Пародонтална болест - ако инфекция  на тъканите и костите, които обграждат и поддържат зъбите, е прчина за разхлабване на зъбите, може да се наложи да издърпате зъба или зъбите.

Какво да очаквате с екстракция на зъби ?

Преди да издърпате зъба, вашият зъболекар ще ви инжектира локална упойка, за да изтръпне мястото, където зъбът ще бъде отстранен. Ако имате повече от един изваден зъб или ако зъбът е повлиян, вашият зъболекар може да използва силна обща упойка. Това ще предотврати болката в тялото ви и ще Ви накара да спите в процедурата. Вадене на зъб е важно, за да се предотвратят бъдещи по-сериозни проблеми

Odoo text and image block