Екстракция на дълбоко фрактурани зъби и корени


Всички възрастни зъби имат до четири корена, които закотвят зъба в челюстната кост. Когато зъбът се отстранява, с него се изваждат и корените му. Ако обаче зъбът се загуби при злополука или гниене, коренът може да се задържи в  челюстта и венците, причинявайки проблеми като устни и болки в устата. Ако случаят е такъв, корените трябва да бъдат премахнати хирургически.


Как се отстраняват корените?

Някои корени изискват просто извличане, което може да се извърши бързо при локална анестезия. На други е необходима по-продължителна процедура и може да ви се приложи седация, за да ви помогне да се отпуснете.

В най-трудните случаи за вадене на корени или вадене на счупен зъб може да се наложи да се отстрани част от венците и вероятно дори малка част от челюстната кост, за да се освободят корените. Ако това е така, обикновено ще Ви бъде дадена обща анестезия.


Какво да очаквате след ваденето на корени или на счупен зъб

Най-вероятно ще почувствате болезнени, подути и наранени венци след вадене на корени или вадене на счупен зъб. Възможно е след ваденетео на корени или ваденето на счупен зъб също да се почувствате стегнати около устата и да почувствате болка, когато ядете или говорите за няколко дни. Натъртванията и подуването ще отслабнат за около седмица до десет дни.

В повечето случаи раната ще бъде пришита с помощта на разтварящи се бримки, които ще се стопят по своему и няма да изискват връщане на посещението за отстраняване. Обикновено ще трябва да се върнете за проверка след около две седмици. Може да бъдете подложени под  рентгенови лъчи, за да се провери  дали целият корен е премахнат.

Ще Ви бъдат дадени антибиотици, за да намалите риска от инфекция и ще бъдете посъветвани да изплакнете устата си със солена вода няколко пъти на ден през първата седмица. Може да се нуждаете и от болкоуспокояващи.

  

Odoo text and image block