Фрелунотомия


Френулотомията е хирургична процедура, използвана за коригиране на вродено състояние, при което лингвалната френулума (частта, която свързва дъното на устата с долната страна на езика) е твърде къса, което води до ограничено движение на езика (анкилоглозията). Това условие обикновено се нарича езикова връзка. Приблизително 3 до 5 от 100 деца се раждат с езичество на населението, което има това състояние, но не всеки има нужда от френулотомия.

Препоръчва се френулотомия при следните симптоми:

- затруднено хранене и ниско наддаване на тегло

- трудности при говора

- затруднено преглъщане

- невъзможност да се оближе конус за сладолед или смучене

- затруднено придвижване на езика (от едната страна до другата, залепването му, докосването на покрива на устата)

- значителни зъбни проблеми

 

Как се извършва френулотомията ?

 Когато се извършва фрелунотомия, ако детето е на възраст под 6 месеца, не е необходима анестезия. За по-стари, операцията се извършва под oбща анестезия.

Като подготовка за операцията, на пациентът устата ще бъде пречистена външно и вътрешно, с антисептик, наречен хлорексидин. В устата се използва много по-ниска концентрация, за да се намали дразненето. След като се изчисти устата, ще се постави анестетична паста върху френулума (под езика) и езика. Пастата е смес от 2,5% лидокаин и 2,5% прилокаин. След това има 5-минутно изчакване до самата  упойка.

След като анестетикът действа, детето ви ще трябва да бъде задържано за френулотомия, за да се намали рискът от усложнения. Използват се три основни метода за опериране.

При самата операция, асистентът ще задържи вашето бебе на главата, докато Вашият лекар повдига езика на детето Ви с клепачи или с 2 пръста от несполучливата ръка. След като езикът е подходящо позициониран, така че вашият лекар да може да види ясно, те ще нарязат френулума в близост до езика. Разрезът е направен паралелно на езика и не са необходими шевове за изцеление. След процедурата се използва малко натиск с марля, за да се сведе до минимум всяко кървене или изтичане. Кървенето рядко е проблем с френулотомия. 

Odoo text and image block