Гермектомия


Тази процедура представлява екстракция на зъб, преди неговите корени да са напълно оформени или когато са една трета развити. Това е операция на зъбния зародиш или пъпка, която се извършва за третите молари. Третите молари се развиват в по-късна възраст от края на тийнейджъра до зряла възраст.

Това е хирургическа процедура при която се премахват мъдреците при начален стадии на растеж. Извършва се преди корените на зъба да са се сформирали напълно. Понякога може да се наложи да се направи рентгенова снимка, преди самата процедура. Важно е да се направи отрано, за да не възникнат усложнения в по-късен етап.

Тази процедура се препоръчва поради доста причини, макар че се смята че много често не е необходима. Често се наблюдава, че няма достатъчно място за третия молар. Това води до удар, т.е. зъбът не изчезва напълно и остава в челюстта, което води до възпаление и болка.

Има и друг случай, при който зъбът е крив или може да избухне частично. Това създава пространство за размножаване на бактериите. Тъй като тази част от устата е трудно да се постигне, поддържането й чиста е трудно. Това  в крайна сметка води до перикоронит (инфекция на меките тъкани).

И в двата случая решението за извличане на зъб мъдрец става на по-късен етап, поради многократни инфекции.

Принципно гермектомия се прави преди корените да са напълно оформени. Тогава е по-лесно да се изпълни с бързо възстановяване и по-малко шансове за усложнения. Извличането на зъби от мъдреци в напреднала възраст често се свързва с увреждане на нервите. Важна е и самата оценка на зъболекаря, за да се избегне ненужната операция за деца. Макар че е доста трудно да се правятт прогнози за проблеми със зъбите. Независимо от това, зъбният кариес, натрупването на храна и заболяванията на венците се наблюдават доста често и се развиват с възрастта. Поради това е доста труден достъпа до тази област и за поддържане на зъбната хигиена.


 

Odoo text and image block