Хемисекция и премоларизация


Хемисекция е специализирана стоматологична процедура, при която половината от увредения естествен зъб се отстранява. Извършва се само на молари, кото са на по-големите и по-плоските зъби в задната част на устата. Хемизионите не могат да се извършват на по-малки зъби, тъй като нямат необходимата сила и стабилност, за да останат функционални след процедурата.

Хемисекция се извършва по редица причини, от които една от най-важните е запазването на ествената част на зъба. Има и протезни реставрации на зъбите, но те не са за предпочитане пред здравия, естествен зъб.  Когато се изважда зъб, се поставя зъбен имплант, мост или друга протеза, за да запълни празнината. Въпреки че тези алтернативи са ефективни при правилните обстоятелства, те могат да бъдат скъпи за изпълнение.

Подготовка на зъбите за хемисекция  

При тази процедура, зъбът по същество е нарязан наполовина. Коренът и короната от засегнатата страна се отстраняват напълно. Съществува голямо разнообразие от обстоятелства, които облагодетелстват Хемисекцията, включително:

Отстраняване на терапията с кореновите канали - По време на терапията с кореновите канали, целулозата и вътрешната работа на зъба се отстраняват. Полученото пространство е снабдено със зъбен пълнител и зъбът е запечатан с корона.

Как се извършва зъбна хемисекция ?

За да се определи дали е нужна хемисекция, зъболекарят първо  изследва зъбите, за да търси признаци на заболяване и гниене. Вземат рентгенови лъчи, за да се определи точността на проблема. Самата процедура се извършва при локална упойка и обикновено отнема около 30 минути.

За да раздели зъба, зъболекарят прави малък разрез в дъното, за да изложи структурата по-долу. Корените на зъба се изследват и разделят на две части. На този етап зъболекарят може окончателно да определи дали един от корените може да бъде спасен или и двата да бъдат изхвърлени.

Ако един корен се смята за здрав, зъболекарят отстранява съответния корен и почиства празнината със солеви разтвори. Поставя се временна корона, за да се запълни празнината. След това се правят договорености за конструиране на постоянна корона, която по-късно ще бъде снабдена със зъбен цимент за укрепване на зъба.

Премалоризация

Премалоризация -  Успешното лечение на запазения палатерен корен на фрактурирания молар, наричано премоларизация, произтича от интегрирането на ендодонтска, ортодонтна, пародонтна и фиксирана протодонова грижа.

 

Odoo text and image block