Избелване на зъби


С напредването на технологиите избелването на зъбите става все по-евтино и по-достъпно. Не трябва да забравяте обаче, че колкото по-популярно става едно нещо, толкова по лесно е да бъдете заблудени. За съжаление съществуват доста вредни методи за избелване, продукти и измами, които заблуждават и в края на краищата нанасят сериозна вреда върху зъбите.

Преди да вземете решението да избелите зъбите си, трябва да сте много добре запознати с процеса, предимствата и недостатъците, които крие.  

Защо зъбите пожълтяват?

Съществуват два типа избелване, тъй като основните причини за пожълтяване на зъбите са два. 

Първата причина е съвсем естествена – тя е стареенето, от което не можем да се избавим. Както косата ни посивява и побелява, така и зъбите пожълтяват, тъй като вътрешността на зъба е жълта. С течение на времето емайлът, който носи белият цвят изтънява, тъй като се износва. Новообразвуваният нов дентин има също по-тъмен цвят.  Храните, с които се храните допринасят до голяма степен за пожълтяването на зъбите. 

 

Освен стареенето, пожълтяването на зъбите може да се причини от: 

1.      Генът ви, който пътвоначално е предопределил цвета на зъбите.

2.      Ако са ви били поставяни сребърни пломби.

3.      Ако сте падали на зъбите си (претърпели сте контузия и сте ги наранили).

4.      Прекалено много флоурид.

5.      Ако пиете редовно кафе, чай, вино или пушите цигари – в тези последни случаи говорим за петна по зъбите, които не влияят на вътрешността на зъба.  

Какво представлява избелването?

Първият вид е така нареченото „вътрешно“ избелване. Нарича се така, тъй като избелва вътрешната част на зъба. По този начин самият зъб отвън отразява белия цвят от вътре, като го кара да изглежда по лъскав и светъл. Голяма част от хората мислят, че с този начин се избелва външната твърда част на зъба – емайлът, но това не е така. 

 

Вторият вид избелване на зъби е „външното“ избелване. Говорим за външно избелване, когато трябва да премахнем петна по зъба причинени от пушене, вино, чай, кафе. Най-често тези са премахвани с полираща специална паста за целта. 

 

Кое е подходящото избелване?

Зависи каква е причината за потъмняването на зъбите ви. 

С какво трябва да сте запознати преди да започнете избелването? 

Зъбите ви трябва да са в перфектно здраве, както и венците – не трябва да имате каквито и да е оплаквания, за да пристъпите към избелването. Наличието на кариес или друг орален проблем би довело само до усложнения при евентуално избелване. Вашият зъболекар би следвало да ви посъветва да изчакате и да пристъпите към избелването едва след като сте разрешили всичко останало. 

Бъдете подготвени за болка причинена от хипер чувствителност през следващите 24 часа след манипулацията. Това се дължи на избелващия гел, който се използва. Препоръчително е да имате готовност да приемете обезболяващи. 

Трябва да сте на ясно, че избелване на зъби не е еднократен процес – не трае вечно. Вие няма да спрете да стареете, нито да пиете кафе или чай, което означава, че ще трябва много скоро да се подложите отново на избелваща процедура. Обикновено това става в интервал от 6 месеца до 2 години.


 

Odoo text and image block