Кистектомия


Кистектомията е орална хирургична процедура за отстраняване на периапичните лезии на зъбите или абсцесите, гранулома и различни кисти. Споменатите формации или промени се виждат в основата на зъба и най-често се забелязват с панорамен рентгенов лъч, когато пациентът идва при зъболекар поради голяма болка и подуване.

Оралните кисти са кухини, покрити с тъкан и могат да се появят в челюстта или меките тъкани (например в бузите). Те  се появяват поради постоянна инфекция, която се появява в горната част на корена. Заразените зъби най-често се дължат на лоша хигиена на устната кухина или не навреме лечение на кухини.

Промените, които изискват кистектомия, са инфекциозни промени или абсцеси и грануломи, пост-травматични промени или травматични кисти и различни аномалии или кисти на развитието. Важно е да се извърши кистектомията преди да настъпят много по сериозни проблеми.

Напоследък генетичното наследство е споменато и по отношение на устните кисти, заедно с други различни наследствени синдроми.

Заразените зъби най-често се дължат на лоша хигиена на устната кухина или не навреме лечение на кухини.

Често няма симптоми, докато кистата не достигне определен размер или дойде до състояние на остра инфекция.

Симптомите са:

- промени в цвета на зъба,

- твърда изпъкналост над костта над зъба,

- болка,

- подуване,

- зачервяване на зъбите,

- коренова фистула,

- изпускане на носа.

Когато операциите се извършват от опитен хирург, рискове няма, но могат да възникат усложнения, които могат да станат заплаха за живота.  Тогава се налагат допълни мерки за лечение. Такива са например :

- Увреждане на околните структури, като нерви, бузи, кръвоносни съдове, зъбни корени и зъби със съответните последици

- Инцидентна цистектомия на злокачествени тумори, която трябва да бъде отстранена, като се използва граница на безопасност

- инфекции на рани

- счупване на челюстта

- оставяйки части на киста зад, което може да доведе до повторение на кистата


Въпреки това, поради развитието на медицината през последните деситилетия,  тези усложнения са изключителна рядкост


Odoo text and image block