Изработване на коронки и мостове


Зъбна коронка се използва за покритие на зъб, който по една или друга причина е бил повреден. Целта й е да предпази зъба от нови нарушения. Поставят се при извършена манипулация, където целостта на зъба не може да се възстанови и е необходима външна намеса. Коронките са в състояние да разрешат възникналите проблеми с функционалността на зъбите за дълъг период от време, тъй като са издръжливи. Отделно, те се изработват по такъв начин, че е много трудно да се забележи разликата между истински зъб и коронка.

Коронки е възможно да бъдат направени от различни видове метали – сребро, злато и т.н., както от порцелан или металокреамика. Всяка зъбна коронка се изработва по предварително взета мярка, тъй като всеки човек има уникална захапка. Това  предполага, че може да са необходими няколко посещения при зъболекаря ви, докато коронката пасне идеално на конкретния зъб. След взимане на мярката е възможно да ви се постави временна коронка, която да предпази изграденото пънче, до поставянето на постоянната такава.

 

Когато един зъб е достигнал до такава фаза, че единственото, което може да се направи е да се извади, за да се запълни образуваната празника в устата, може да се изработи зъбен мост. Зъбен мост представлява един или няколко изкуствени зъба, които са обединени с коронка от всяка страна. Тези коронки се захващат върху здравите зъби и се циментират за тях. Подобно на коронките, зъбните мостове също се изработват персонално след свалена мярка на пациента. Отново е възможно да са необходими няколко посещения при вашия стоматолог, преди мостът да пасне по идеален начин на определеното му място. Мостовете също могат да се изработят от различни материали, което ще ви даде възможност за избор. Много е важно да поддържате добра устна хигиена, за да се радвате на мостовете и коронките си за дълъг период от време.

 


 

Odoo text and image block