Апикална остеотомия


Апикална остеотомия е хирургическа операция на зъбен корен, при която се остранява кореновия връх на зъба и околните патологично изменени тъкани. Целта на операцията е  да се острани грануломата или кистата, които се намират в областта на кореновия връх. След като се острани тъканта, освободеното празно място се запълва от естестено прорастваща кост.

Често тя е последното средство за хирургично поддържане на зъб с периапична лези. То не може да бъде управлявано с конвенционално ендодонтно (повторно) лечение. Основната цел на апикалната хирургия е да се предотврати изтичането на бактерии от системата на кореновите канали в пери-идкулираните тъкани. Това става чрез поставяне на плътно запълване на роговете след секция  на кореновата част. Основната стъпка в апикалната хирургия е да се идентифицират възможните места за изтичане на повърхността на корена. След това да се осигури адекватно запълване на роговете. Само една фиксирана и трайна апикална обтурация ще позволи периапично излекуване с добра дългосрочна прогноза.

Преди да се направи апикална остеотомия, се прави рентгенова снимка на корена, а самата операция трае около 2 часа.

След поставянето на упойката с прави малък разрез на лигавицата в областта на кореновия връх и се открива зъбодържащата кост. В нея се оформя прозорче като се  отнема повърхностния слой кост докато се достигне до кореновия връх и гранулома/кистата. Със специални инструменти се почиства гранулома и се реже върха на корена. 

В оформилата се кухина се поставя  костозаместител и се покрива с лигавицата, която се зашива отгоре. При повечето от случаите се получава пълно оздравяване, но в редки случаи може да има рецидиви (повторно образуване на гранулома – ако не е почистено добре)

 Около шест месеца след операция на зъбен корен се очаква зоната да бъде изпълнена със здрава кост, тогава могат да бъдат възстановени и дъвкателните функции на зъба, посредством композитно възстановяване или обличането му в корона.

След извършването на апикална остеотомия се назначава антибиотична терапия, с цел предпазване от развиването на инфекция. Конците от шева се свалят след седмия ден от манипуацията.

При повечето от случаите се получава пълно оздравяване, но в редки случаи може да има рецидиви (повторно образуване на гранулома – ако не е почистено добре).


 

Odoo text and image block