Пародонтална Хирургия


Ако имате инфекция на венците, още известна като пародонтална болест, вашият зъболекар може да препоръча операция. Тази процедура има за цел да:

- премахне бактериите под венците ви

- Улесни почистването на зъбите

- преструктура костите, които поддържат зъбите ви

- предотвратява на бъдещи щети на венците

 

Кой е добър кандидат?

Ако имате заболяване на венците, симптомите Ви може да включват:

 

- венците, които са подути, червени или кървене

- дълбоки джобове, които се образуват между вашите венци и зъби

- свободни зъби

- болка при дъвчене

- лош дъх

- венците, които отстъпват или се отдръпват от зъбите ви

 

Подготовка

Преди самата процедура, е добре да се спрат някои видове лекарства като болкоуспокояващи и аспирин. Също така не трябва да се приема алкохол или да се пушат цигари поне 24 часа преди процедурата.

Понякога е нужен и антибиотик, който намалява шансовете да се развие инфекция. Хубаво и да има кой да ви отведе вкъщи след процедурата, тъй като все още ще сте под влияние на анестезията.

Има различни видове хирургически възможности. Вашият лекар ще определи какъв тип хирургия или операции са подходящи за вашето специфично състояние.

Пластична хирургия

Хирурзите правят малки разфасовки в смолата и повдигат част от тъканта обратно. След това те премахват зъбен камък и бактерии от зъба ви и от венците ви. Венците са зашити назад, така че тъканта се вписва здраво около зъбите ви. След като се излекувате, ще бъде по-лесно да почистите областите на зъбите и венците.

Костно присаждане 
 

Ако заболяването на венците е повредило костта, обкръжаваща зъбния корен, зъболекарят може да я замени с присадка. Костната присадка може да бъде направена от малки части от вашата кост, синтетична кост или дарена кост. Тази процедура помага да се предотврати загубата на зъби и може да спомогне за естественото възстановяване на костите.

Месни тъкани присадки

Когато венците отдръпнат, присадката може да помогне за възстановяване на част от тъканта, която сте загубили. Зъболекарите отстраняват малка част от тъканта от покрива на устата ви или използват донорна тъкан, за да се прикрепят към зоните, където тъканта е рядка или липсваща.

 

Протеини

Понякога хирурзите прилагат гел, който съдържа специални протеини за болния зъб корен. Това може да насърчи здравословния растеж на костите и тъканите. 

Odoo text and image block