Лечение на пулпит, периодонтит и гангренa


Пулпит

Когато кариесът прогресира благодарение на ненавременната намеса на зъболекар, тогава възпалението достига до пулпата, където се намират кръвоносните съдове и нервите и казваме, че зъбът е с пулпит. Характерно за пулпита са силните болки, които се наблюдават от студени храни и напитки. Болките могат да бъдат провокирани както през деня така и през нощта.

При наличието на пулпит, зъбът трябва да бъде умъртвен, а нервите извадени. Следва каналите на зъба да бъдат почистени, разширени и запълнени с необходимите медикаменти. Последният етап е поставянето на пломба на зъба. В някои от случаите се препоръчва и поставянето на корона.

За да се избегне един пулпит е нужно да ходите често на профилактични прегледи с цел ранно откриване и отстраняване на кариесите.
 

Какво е периодонтит?

Периодонтитът се получава, когато зъбът е с пулпит, но не се предприемат нужните мерки. Тогава се развива гангрена. Периодонтитът се характеризира с болка в зъба при допир или натиск. Когато се приемат студени напитки, те успокояват болката, докато топлината я засилва. Всичко продължава с образуването на абсцес, което представлява натрупана гной и мястото се подува. За съжаление, периодонтитът се появява не само при болни, но и при лекувани зъби. Причината за това е появата на кариес под пломбата, който инфектира каналите на зъба.

Възможно е периодонтита да е хроничен – тогава той се характеризира със слаби болки, които ту се появяват, ту изчезват. Въпреки това е силно препоръчително лечението да се приложи веднага. При рентгенова снимка периодонтитът си личи.

 

В какво се състои лечението?

Лечението на периодонтита обхваща почистване и промиване на каналите, стига те да са проходими. За съжаление добрата прогноза при лечението на периодонтита не е 100%. Времето за лечение е доста повече в сравнение с това на пулпита. При негативно развитие се налага екстракция на зъба. Лечението на гангрената е по подобен начин.

Превенция:

За да се избегне появата на периодонтит е необходимо пациентите да посещават често зъболекар за профилактични прегледи. Поне веднъж в годината е добре да се прави и панорамна снимка, на която да се направи подробен анализ за състоянието на зъбите и възможните грануломи, които се развиват.


 

Odoo text and image block